Authentiek positie innemen: door dít te doen ga je zakelijk nóg succesvoller zijn

Categorie:Geen categorie

Afgelopen week gebeurde het weer…. Ik had cliënten voor me zitten die stuk voor stuk, enorm bekwaam waren en daarbij bekwame redenaars, alleen zaten ze vast. Ze zaten stuck in de zogenaamde comfortzone van goed zijn in wat je doet, maar het gevoel dat er meer in zit. En het deed me herinneren aan mijn carrière in finance, in sales. Ik stond “op de lijstjes”, maar voelde daar niet iets bij. En dat maakt ook dat ik wéét hoe enorm lastig het kan voelen om daaruit te komen. In de dynamische wereld van vandaag is het innemen van een stevige positie in je carrière essentieel. Dit gaat verder dan simpelweg presteren; het gaat om authentiek zijn, trouw blijven aan jezelf en je unieke talenten naar voren brengen. En hoewel het verlaten van de comfortzone – of zelfs de zone of competence – een uitdaging kan zijn, is het een noodzakelijke stap richting de zone of genius.

De plek waar je je comfortabel en zeker voelt

De comfortzone, het is dé plek waar je je comfortabel en zeker voelt. Dit is zo in de zone of competence, alleen vindt daar maar weinig groei plaats.
Zo’n zone biedt zekerheid, maar beperkt je groei en vervulling op de lange termijn. Authenticiteit is essentieel om je Zone of Genius te bereiken. Het gaat om het begrijpen van je waarden, passies en unieke talenten. Vaak genoeg heb ik psychologen (deze weten mij opmerkelijk vaak te vinden, al ben ik er voor veel meer experts ;-)) als cliënt gehad, en andere dames en heren van uiteenlopende leeftijden, die absoluut bekend waren met de theorie. Maar die echt een toetsmoment en herpositie nodig hadden, omdat ze loyaal waren geworden aan anderen, aan hun werk, aan alles buiten henzelf, maar hun eigen waarden naleven, dat schoot er zo bij in.

Wat je wil voorkomen als dit geen eindeloos proces moet worden…en hoe ik dat zelf ook heb ervaren

Het innemen van een stevige positie in je carrière en het bereiken van je Zone of Genius vereist moed, zelfinzicht en de bereidheid om risico’s te nemen. Door authentiek te blijven en trouw te zijn aan je passies, kun je niet alleen buitengewone prestaties leveren, maar ook diepgaande vervulling vinden. Dus, stap uit je comfortzone, omarm uitdagingen en ontdek de magie van je unieke talenten in je Zone of Genius. En dan begint de ijverige groep, vaak direct met een grondige analyse. Hoewel dit een kracht kan zijn bij het oplossen van complexe problemen, kan het je ook tegenhouden: als het tot over-analyse neigt.

Besluiteloosheid: Over-analyseren leidt tot verlamming door analyse. Je overweegt zoveel mogelijkheden dat je uiteindelijk geen beslissing neemt.
Perfectionisme: Je streeft naar de perfecte oplossing, wat vaak onbereikbaar is en je verhindert om vooruitgang te boeken.
Negatieve Spiraal: Over-analyseren kan leiden tot twijfel en onzekerheid, wat je zelfvertrouwen ondermijnt en je ervan weerhoudt om stappen te zetten.
Deze drie liggen dan op de loer. Dit heb ik zelf ook mogen ervaren, waardoor er onnodig veel tijd en energie weglekt.

Wat sneller werkt….

Dus hoe stap je Uit de Zone van Competentie, zonder eerst die eindeloze analyse te maken? Kies voor reflectie, en deel dit. Dus vraag om feedback een spiegel van mensen die je respecteert. En dit keer niet op “wat kan ik”, maar juist eens op: Wat geeft je energie? Wat zijn je diepste passies?
Dit kan je helpen om blinde vlekken te ontdekken en inzicht te krijgen in je sterke punten. Zorg ook voor het zetten van doelen die net buiten je huidige vaardigheden liggen. Dit dwingt je om te groeien en nieuwe dingen te leren. Wees bereid om te falen. Falen is een essentieel onderdeel van groei en innovatie.
Passie en Uitmuntendheid: Combineer je passie met toewijding aan uitmuntendheid. Dit is waar je het meeste voldoening en succes zult vinden.

Bewijs waarom dit sneller werkt

Het concept dat anderen jouw blinde vlekken gemakkelijker kunnen ontdekken dan jijzelf, is goed gedocumenteerd in psychologisch onderzoek. Dit komt voornamelijk voort uit het idee dat we niet volledig objectief naar onszelf kunnen kijken vanwege verschillende cognitieve en emotionele factoren.
We hebben namelijk te maken met zogenaamde cognitieve Biases en Zelfperceptie.
Dat werkt zo:
Self-Serving Bias: Mensen hebben de neiging om successen toe te schrijven aan interne factoren (zoals hun eigen vaardigheid) en mislukkingen aan externe factoren (zoals pech). Dit kan leiden tot een vertekend beeld van de eigen capaciteiten en tekortkomingen.
Confirmation Bias: Mensen hebben de neiging om informatie te zoeken, te interpreteren en te herinneren op een manier die hun bestaande overtuigingen bevestigt. Dit kan het moeilijk maken om objectief naar zichzelf te kijken.
Emotionele Betrokkenheid: Omdat we emotioneel betrokken zijn bij onze eigen ervaringen, kunnen emoties onze perceptie vervormen en het moeilijk maken om onze zwakke punten te erkennen.

Daarnaast is het zo dat bij externe observatie wordt gemerkt dat een externe een vaak objectievere kijk op ons gedrag heeft en daarom is het vanuit een externe gemakkelijker om patronen en gedragingen op te merken die wijzelf over het hoofd zien, waardoor een completer beeld van ons ontstaat. Hierin wordt het Johari-venster, ontwikkeld door psychologen Joseph Luft en Harrington Ingham in 1955, vaak erbij gehaald. Dit is een model dat helpt bij het begrijpen van zelfbewustzijn en de perceptie van anderen. Het model benadrukt vier kwadranten, waaronder het “blinde” kwadrant, dat verwijst naar aspecten van onszelf die anderen zien maar wijzelf niet. Dit model heb ik ook vaak gebruikt in trainingen voor persoonlijke ontwikkeling en teamdynamiek.

En nu ben ik benieuwd, benieuwd naar wat dit met je doet! Vind je het leuk om dat met me te delen? Kom gerust even door bij me, ik vind het enorm waardevol om hier helemaal vrijblijvend met je over te sparren! Neem even contact op en we plannen een belletje!