Alsof ik een lichtknop aandeed over positie pakken

Categorie:positie pakken

Zo’n tien jaar geleden, op een door de weekse lente avond kwam het. Ik zat binnen, had de klapdeuren open, want het was warm én het regende. Het was zo’n lente avond, waar het drukkend warm was en er een regenbui nodig was om weer op te kunnen klaren. De lucht was donker. Die bewuste avond, zittend aan mijn houten tafel, zittend met uitgeschreven lijstjes, kwam het. Het was een moment alsof iemand de lichtknop indrukte.
Ik besefte me dat ik me de maand(en) ervoor, rondom mijn loopbaanvraagstuk, me enorm had laten leiden door “Wat kan ik” en het hielp me geen steek verder…

Piekeren, in mijn hoofd malend…

Zat ik al een ruime tijd. In cirkeltjes deden zich steeds net wat andere gedachten voor. Het voelde “nuttig” want dan was ik een oplossing aan het zoeken. Ik schreef allerlei voors- en tegens op lijstjes….. Er kwamen vanuit mijn ratio ook allerlei handige en nuttige opties rondom een nieuwe positie pakken oppoppen…
Ik had een drijfveren analyse laten afnemen, gesprekken erover gehad, want WELKE positie past dan echt bij mijn vaardigheden, competenties, en welke context?
Alleen, het voelde, allesbehalve nuttig. Mijn hart sloeg er geen tel sneller van en daarmee bleef actie uit!
Afin, dat betreffende moment dus, besefte ik me, dat ik mijn hele gevoelswereld buiten had gezet.
Daar in drukkende lucht, en mijn gedachten zaten droog binnen. De regenbui was nodig om ze bij elkaar te brengen!
De dag na dat “aha-moment”, voelde ik mij zeker een halve pond lichter. Het was tijd om mijn gevoel te verwelkomen. Het gepieker vertrok langzaamaan en daar ontstond ruimte voor mijn gevoel.
Dat gevoel bestond onder andere uit: wat wil ik eigenlijk? Waar ga ik van aan? In welke context voel ik me als een vis in het water? En niet langer slechts “Wat past, matcht en is logisch.” En voor ik het wist, nam ik de eerste actie.

Waarom niet?!

Die daaropvolgende ochtend, op dat moment runde ik mijn onderneming nog niet, besefte ik me dat het eerste dat ik nodig had, ruimte en tijd was.
Anders dan die maanden ervoor, hoefde ik er niet over te piekeren, maar nam ik direct actie.
Ik vroeg om “minder uren”. En kreeg de wedervraag “Waarom wil je dat?”. Ik antwoordde “Waarom niet?”. En natuurlijk vervolgde ik met wat meer uitleg en nuance.
Dat werd direct geregeld en sinds dat moment kwam ik stapje bij beetje, dichterbij de oplossing op mijn loopbaanvraagstuk.
Tegelijkertijd ontstond er ruimte om, wat wil ik eigenlijk meenemen mijn loopbaan in en wat wil ik niet langer, goed te kunnen beantwoorden.
Ik trok mezelf uit de ingezoomde stand en begon te helikopteren. Het besef dat ik niet “al mijn kunnen” hoefde mee te nemen, en ook, “het willen ontwikkelen in” juist meer ruimte mocht geven.

Positie Pakken zonder authenticiteit in te leveren: Wat kan ik vs Wat wil ik

Die optimale plek waar vanuit jij meer invloed hebt, meer ontspannen kan zijn, omdat je gebruik maakt van jouw prachtige set aan talenten, vaardigheden én krachten in een context die helemaal klopt… daarvoor is het slim om niet alleen naar wat kan ik te kijken. Wat wil ik is net zo belangrijk hierin. Er is namelijk ook nog zoiets als, jij komt het best tot je recht, als je jezelf in die context laat staan, waar jij ook echt floreert.
Soms kan dat zijn, bepaalde vraagstukken naar je toe gaan trekken, omdat je weet dat je daar blij van wordt. Soms kan dat zijn: jezelf toestaan dat niet alles “slim en handig” hoeft te zijn maar er ook ruimte mag zijn voor andere dingen die belangrijk voor je zijn.

Positie Pakken zonder in te boeten

Het meest gehoorde bezwaar dat ik namelijk krijg, als we bezig gaan met een (her)positie is, maar wat als het me geen vervulling of plezier geeft die (nieuwe) positie? Exact om die reden is het handig om de “wat wil ik kant” ook mee te nemen. Waar wil je je bijvoorbeeld (nog) in ontwikkelen? Welke talenten wil je blijven inzetten? Welke talenten wil je (tijdelijk) niet langer inzetten? Allemaal interessante kost, als je en vanuit meer vervulling en vanuit meer waarde positie wilt pakken. Tevens, en zo komen we bij het hoofdthema: mijzelf echt op waarde schatten, lukte zo veel beter. Door ook te kijken naar, in welke context ga ik eigenlijk het allerbest tot mijn recht komen, en: welke talenten zet ik veel te weinig in, kon ik mezelf beter op waarde schatten. Door te ontdekken: er zijn talenten, die helemaal nog niet goed tot bloei zijn gekomen, ontdekte ik dat er een veel breder repertoire aan talent, vaardigheden, competenties was dan ik dacht. Ik had alleen een grote blinde vlek ontwikkeld! Ik ben er dan ook erg benieuwd naar of jij dit punt voldoende meeneemt, laat je het me even weten als ik iets voor je kan betekenen?

Over Lieve:
Inmiddels help ik meer dan 6 jaar met Positie Pakken. Hier heb ik meer dan 2000 mannen en vrouwen persoonlijk in mogen begeleiden.
Positie pakken gaat over High Performen, zelf effectiviteit, (ZELF) leiderschap, communicatie en positionering. Maar naar mijn mening ook over:
jouw set aan talent, competenties, wensen inzetten op die plek, waar je optimaal floreert zodat het meest duurzame succes behaalt wordt.
zo haal je niet alleen de beste resultaten maar sta jij ook het meest in je kracht vanuit een ontspannen versie.

P.s. Ik nam over dit topic ook een podcast aflevering over op:

Luister HIER naar de podcast aflevering.