Categorie:Geen categorie positie pakken profilering
Vast wel… Maar voor alle zekerheid: als je een kikker in een pan met heet water gooit, springt hij er meteen uit. Echter: zet je hem in een pan met lauw water dat je geleidelijk opwarmt, dan blijft hij rustig zitten totdat hij gekookt wordt. De kikker registreert niet dat er iets verandert in zijn situatie en beseft te laat dat dit verkeerd gaat aflopen. Hoewel er geluiden zijn dat de theorie blijkt dat een kikker wanneer het te warm is, toch mogelijk zou springen, illustreert het verhaal iets belangrijks. Veranderingen kunnen harder gaan dan je zelf in de gaten hebt. Als je echter in een situatie terecht komt waarin je wordt meegetrokken in zaken die je niet wilt, maar van waaruit je niet meer kunt ontsnappen, dan heb je mogelijk last van: het gekookte kikker syndroom.
Het verhaal gaat over de kikker die al zijn energie besteed aan steeds aanpassen. Doe je dit als mens, zal je naar verloop van tijd merken dat je steeds minder energie over hebt. Hoe word jij je weer bewust van wat JIJ nodig hebt? Wanneer schik je je? Wanneer is genoeg genoeg? Dit verhaal gaat natuurlijk bij uitstek over zelfleiderschap en grenzen aangeven. Maar ook: ergens uit durven springen, gewoon omdat het kan. Een her positie pakken, omdat je weet dat je daar nog beter vertoeft.
Het loont om van tijd tot tijd je overtuigingen aan te kijken, evenals je grenzen te bepalen, te resetten in waar je in gelooft en niet langer in gelooft. We zijn alleen vaak doodsbang om toe te geven dat we “veranderen” mogen/willen. Bang om draaikonten te lijken. Bang om incompetent te lijken. Maar: je bent geen draaikont als je na beraad toch van mening verandert. Je bent flexibel. Hebt geleerd. Deze check-ups, het onderhoud van jouw mentale, de mental workouts, zijn volgens mij, net zo belangrijk als je onderhoud van je fysieke lichaam. Sporten doe je ook meermaals per week. Een check-up kan bestaan uit een waardencheck-up: heb ik nog de juiste principes? Komen deze terug in mijn dagelijkse repertoire? Of, zou het anders kunnen. En uit: je aannames nog eens overzien. Kern zit ‘m in: krachtige vragen stellen. Aan jezelf. maar dan… terug naar – hoe breng ik dit naar buiten?
Als nu blijkt dat je dagelijks handelen totaal niet overeenstemt met je waarden, mag je gaan ontdekken hoe het anders kan. Dat gaat vaak gepaard met afscheid nemen van wat was. Mogelijk was je een werkpaard, dacht je met keihard werken jezelf goed te voelen en er te mogen zijn. Is het je controle geworden. Denk aan een dagelijkse routine die je daarmee jarenlang hebt gevolgd. Die houvast gaf. Stevigheid inrichting. En dan: Omgaan met nieuwe ruimte, kan voelen als leegte. Dat soort afscheid, kan vreemd voelen, maar is vaak nodig om het nieuwe te kunnen implementeren. Ik zie leiders, professionals, ondernemers bang zijn voor dit soort afscheid. Voor de NEE.
bang voor zo’n moment van realisatie, alleen houd je daarmee de start van iets mooiers ook tegen. Een her-positie die zal volgen, is waar veel cliënten voor bij mij kwamen. Ze hebben door, het is tijd voor anders. Voor meer. Voor minder. Voor passender. Dichterbij wie je bent, je waarden, je unieke talenten, je echte zelf…. Alleen, hoe laat je dit nu overbrengen, zonder voor draaikont door te gaan?
Merk je bij jezelf op dat je een shift maakt, als ondernemer, leider of professional? Dat het oude jasje niet meer lekker lijkt te passen en is dit iets wat als spannend voor je aanvoelt, omdat je nog niet weet of en hoe het nieuwe kan uitwerken én hoe je dit nu naar buiten brengt? En je je regelatig afvraagt, hoe communiceer ik hierover? Welke positie pak ik dan, zodat al het oude mee mag wegen in je positie en er tegelijkertijd een nieuwe positie ingenomen wordt? Hier heb ik al vele cliënten mee mogen helpen de afgelopen 6 jaren. Kom gerust even bij me door, dan hebben we het hier samen eens over!