Categorie:Geen categorie
Zakelijk succes is niet altijd een rechtlijnige reis. Onderweg maken we allemaal fouten, en dat is helemaal niet erg… Nouja, heel eerlijk: tenzij we die fouten blijven herhalen en ze ons verhinderen om te groeien en bloeien in onze carrière of onderneming. Authentiek je positie innemen, is waar ik voor sta en dat betekent, ook eerlijk zijn over mijn éigen missers! Hier bespreek ik drie veelvoorkomende zakelijke mistakes die je kunt maken, en heel eerlijk ik ken ze dus van binnenuit, maar deel ook met je hoe je ze kunt herkennen en vermijden om verder te komen in zakelijk succes!
Onderprikkeling is een sluipmoordenaar van je zakelijke groei. Misschien herken je het wel: je bevindt je in je rol waarin je de basis taken zonder veel moeite kunt uitvoeren, maar je voelt je niet meer uitgedaagd. Alles begint routine te worden en je hebt het gevoel dat je stagneert. Dit kan leiden tot verminderde motivatie, uitstelgedrag en zelfs de bore-out, juist omdat je niet meer met passie werkt. Kleine persoonlijke note: mij zal je niet vaak horen spreken over burn-out, maar wel over de bore-out. De meeste cliënten die ik namelijk voor mijn neus heb, kenmerken zich door een vrij snel profiel, met veel behoefte aan uitdaging.
De valkuil van onderprikkeling ontstaat vaak wanneer je comfortabel wordt met het bekende en niet actief op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen. Je blijft hangen in een situatie waarin je geen groei of vooruitgang ervaart, simpelweg omdat het “veilig” is. Op de lange termijn verlamt dit je creativiteit, je energie en je vermogen om nieuwe kansen te benutten.
En dan de meest belangrijke vraag: Hoe dit te vermijden? Herken de signalen van onderprikkeling vroeg. Als je merkt dat je taken eentonig worden en je motivatie afneemt, is het tijd om actie te ondernemen. Zoek actief naar nieuwe projecten, leer een nieuwe vaardigheid of stap uit je comfortzone door verantwoordelijkheden op je te nemen die je uitdagen. Het belangrijkste is om voortdurend te blijven groeien en jezelf mentaal scherp te houden. Wees hier heel eerlijk in, bagatelliseer niet, daarmee stagneer je alleen maar je persoonlijke groei!
Best heel wat mensen maken de fout om hun carrière te baseren op wat ze goed kunnen in plaats van wat hun unieke talenten en passies zijn. Ze blijven werken vanuit hun ‘zone of competence’—het gebied waar ze competent zijn, maar niet noodzakelijkerwijs uitblinken. Dit leidt vaak tot middelmatigheid in plaats van echte excellentie. En mijn visie hierop? You do you, maar waarschijnlijk lees je dit niet, omdat je het spel per definitie graag veilig speelt. Als jij het verschil wil maken, kwaliteit van leven en werken wil ervaren, dan mag je deze puzzel echt even (laten) leggen!
Wanneer je uitsluitend in je zone of competence blijft, speel je het veilig en mis je de kans om echt een verschil te maken. Succesvolle mensen opereren in hun ‘zone of genius’—het gebied waarin hun unieke vaardigheden en passies samenkomen. In plaats van alleen te doen wat je goed kunt, moet je streven naar wat je écht drijft en waar je onderscheidend in bent.
Hoe dit te vermijden? Identificeer wat jouw ‘zone of genius’ is. Vraag jezelf af: Waar ben ik gepassioneerd over? Waar blijk ik keer op keer het beste in te zijn? Zoek naar die dingen waarin je moeiteloos uitblinkt en die je energie geven. Probeer niet alleen maar posities of projecten aan te nemen omdat je ze ‘goed’ kunt doen, maar richt je op wat je werkelijk uniek maakt en waarmee je een verschil kunt maken. Dit zal niet alleen je carrière vooruithelpen, maar je ook meer voldoening geven.
Ook ik was er zo een. Iemand die denkt dat zou ik toch gewoon moeten kunnen!? Met als resultaat dat je je eigen blinde vlekken niet ziet! En dat is een enorme gemiste kans. Ik zeg vaak: een goede mentor, ziet jou drie stappen groter dan dat jij jezelf ziet. Daagt je uit. In praktijk zie ik er meer, die trappen in de valkuil, denken dat ze alles zelf moeten doen. Dit komt bijvoorbeeld voort uit perfectionisme of de overtuiging dat ‘je dit toch gewoon zou moeten kunnen’. En dat kan vaak ook, maar let wel: Hoewel het belangrijk is om de controle te behouden en een hoog kwaliteitsniveau te waarborgen, leidt deze houding vaak tot overbelasting, stress en uiteindelijk uitputting.
Niemand kan alles alleen doen. Succesvol zakelijk opereren is: weten wanneer en hoe ze moeten delegeren, samenwerken en om hulp vragen. Door anderen in je proces te betrekken, kun je niet alleen efficiënter werken, maar ook profiteren van hun vaardigheden, inzichten en creativiteit.
Hoe dit te vermijden? Leer om los te laten en vertrouw op anderen. Het gaat erom dat jij in je kracht blijft staan en dat doe je niet, door alles bij jezelf te houden, en als een uitgeblust persoon ten tonele te komen. Identificeer taken die je kunt uitbesteden, en zoek actief naar mensen met complementaire vaardigheden. Of het nu gaat om het aannemen van een teamlid, het inschakelen van een coach of het gebruik maken van externe hulpbronnen, samenwerking is essentieel voor groei. Bovendien zal het je helpen om meer ruimte te creëren voor strategische beslissingen en persoonlijke groei.
Het maken van fouten is een onvermijdelijk onderdeel van zakelijke groei. Wat belangrijk is, is hoe je op die fouten reageert en ervan leert. Blijf niet te lang hangen in onderprikkeling, zoek naar je zone of genius en durf taken en verantwoordelijkheden te delen. Het zijn mijn drie lessen die ik heb mogen leren, maar waarvan ik wéét, dat ik daar niet alleen in sta. Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je je zakelijke succes niet alleen behouden, maar ook verder uitbreiden.
Gebruik deze inzichten als een springplank om nieuwe uitdagingen aan te gaan en je carrière of onderneming naar een hoger niveau te tillen! Is dat niet de groei mindset waar we allemaal zo graag over spreken?! Hey, en wie ben ik om je hierin mee te nemen?
Mijn naam is Lieve en inmiddels meer dan 7 jaar heb ik mannen en vrouwen van uiteenlopende posities mogen begeleiden! Van ondernemers (in spe of al jarenlang) tot leiders, tot ambitieuze professionals: altijd vanuit zakelijke context gericht op authentieker positie innemen. Doordat ik deze route zelf ben voorgegaan, naast mijn opleidingen, kan ik hierin mentor, sparringpartner en coach ineen voor je zijn. 10 jaar geleden, werkte ik voornamelijk OP kracht, totaal niet vanuit mijn krachtige authentieke vermogens, nu, 10 jaar later is dat een compleet ander verhaal. Wil je eens met me sparren hoe ik je hierin verder kan bijstaan? Kom gerust helemaal vrijblijvend even met mij in contact! Leuk je te ontmoeten!