Ontgrendel je potentieel: Leef in je genialiteitszone, dit zijn tekenen dat jij er niet alles uithaalt

Categorie:Geen categorie

Ik werk vaak met dames en heren die het al heel goed doen. In hun werkende leven, hebben ze het goed voor elkaar. Ze weten waar ze goed in zijn, en worden daar ook voor gevraagd. Anderen zien de competenties er ook van afspatten, kunnen hun expertstatus bevestigen. Alleen – toch is er dan soms dat stemmetje. Het stemmetje dat om de hoek komt kijken, met vraagstukken als “hoe zou ik nou nóg meer in mijn waarde staan, én daarnaast optimale vervulling blijven ervaren?”. Ik zat onlangs nog om de virtuele tafel met een koppel en aan de telefoon met een dame, die hun status al lang hadden bewezen. Alle drie waren ze ondernemer en hadden ze hun bedrijven al lang en breed staan. Het was tijd geworden om te kijken naar waar ze steeds JA zeiden, maar NEE zeiden tegen hun genialiteitszones. En: voordat je met zo’n zone of genius positie in kan nemen, het in kan zetten in je communiceren, is het eerst zaak die zone of genius te vinden.

Waarom je er niet alles uithaalt

Wanneer je geïnteresseerd bent in de vraagstukken: Wat is nu echt het talent waarop ik mag focussen? Hoe kan ik mijn talent uiten op manieren die zowel voor mij als voor anderen zinvol zijn? En: Hoe laat ik mijn talent meer spreken, dan is het laten spreken van je talenten en het leven in je genialiteitszone – de plek waar je natuurlijke vaardigheden en passies samenkomen – voor jou. Grote kans dat je nu namelijk opmerkt: er zit meer in. Waarom is dit een probleem? Je haalt er niet alles uit! (zelf) kritiek, kan roet in het eten gooien.

Want:
tussen dit opmerken én het in praktijk brengen zit een enorm belangrijke stap. Een brug die je mag gaan dichten.
Door bewust positie in te nemen en je unieke bijdrage te delen, kun je niet alleen een vervullend leven leiden, maar ook een betekenisvolle impact maken in je professionele omgeving. In dit artikel wil ik je laten zien hoe je je talenten, verder ontdekt, hoe je opmerkt wát je vooral meer zou mogen doen, en hoe je dit onder woorden kunt brengen en hoe je een leven kunt creëren dat niet alleen succesvol is, maar ook diepgaand bevredigend. Ontdek hoe je je potentieel kunt ontgrendelen en je carrière naar een hoger niveau kunt tillen.

Tekenen dat jouw plafond is bereikt

Commitment aan je eigen genialiteit betekent dat je jezelf continu uitdaagt en blijft groeien, terwijl je oplossingen zoekt voor duurzame inzetbaarheid op de lange termijn. Dit omvat het investeren in je persoonlijke ontwikkeling en welzijn, zodat je flexibel en veerkrachtig blijft in een dynamische omgeving. Er zijn ook dingen waarmee je jezelf saboteert hierin, waardoor je die verandering tegengaat. Je voelt dat je iets anders zou willen doen, maar doet het toch niet. Of misschien krijg je steeds te horen van anderen dat je ergens zo goed in bent, alleen voel jij er geen sprankel bij. Alsof je tegen je eigen plafond aan zit. Maar hoe merk je nu dat dit het geval is? Waaraan je kunt herkennen dat het tijd is voor de grote sprong, naar jouw zone of genius…

Wat is je genialiteitszone eigenlijk?

Eerst neem ik je even mee naar het leven in je genialiteitzone, is iets waar bestseller auteur Gay Hendricks, in de Big Leap, over schrijft. Op deze manier zal vervulling, evenals duurzaam succesvol kunnen opereren een ultieme vangst zijn door samenspel van je professionele leven en je talenten. Sterker nog: wanneer we te lang niet hiernaar leven, kunnen akelige gevolgen voorbij komen. Denk aan de welbekende bore-out, of een meer sluimerend gevoel van een aapje op een stokje die een kunstje doet. Als jij de moed hebt om hier dieper naar te kijken, lees dan vooral even verder.

<2> 4 zones waar jij je in kunt bevinden

Zone of incompetence: In deze zone vind je dingen niet leuk én ben je er niet goed in.

Zone of competence: Je doet dingen waar je goed in bent, maar anderen kunnen dit ook. Alleen hierin werk je vanuit wilskracht. Dit kost je dan ook energie. Dit is het gebied waarin je bekwaam bent, maar niet noodzakelijkerwijs uitblinkt. De taken in deze zone kun je uitvoeren zonder veel moeite, maar ze geven je weinig tot geen voldoening. Je doet deze werkzaamheden vaak omdat ze nodig zijn, maar ze bieden geen intrinsieke motivatie of vreugde.

Zone of exellence: Je doet dingen waar je goed in bent, maar hebt het gevoel dat er iets mist. Alsof er meer in zit.
In deze zone bevind je je wanneer je uitzonderlijk goed bent in iets, vaak door ervaring en training. De taken in deze zone geven je een gevoel van trots en voldoening omdat je ze goed kunt uitvoeren en ze vaak gewaardeerd worden door anderen. Echter, ook al ben je hier erg goed in, het kan nog steeds zijn dat deze zone niet je ware passie of roeping vertegenwoordigt.

Wilskracht speelt een rol in al deze zones, vooral als het gaat om het volharden in taken die misschien niet je passie zijn, maar die wel noodzakelijk zijn. Wilskracht kan je helpen om door te zetten in de zone van competentie en niet-vervullende competentie, maar het is niet het meest duurzame drijfsysteem voor langetermijngeluk en vervulling.

Zone of genius: Jouw x factor zone. Hier krijg je energie. Je werkt op drijfkracht.
Deze zone wordt gekenmerkt door activiteiten waarbij je niet alleen uitzonderlijk goed bent, maar die je ook diepe vreugde en vervulling brengen. Hier werk je in je “sweet spot” waar je talenten en passies samenkomen. Activiteiten in deze zone voelen vaak moeiteloos aan en geven je energie in plaats van dat ze die verbruiken. Je herkent je zone of genius aan de volgende kenmerken:

Flow: Je verliest jezelf in de activiteit, de tijd lijkt voorbij te vliegen.
Voldoening: Je voelt je vervuld en energiek na het voltooien van de taken.
Natuurlijkheid: De activiteiten voelen intuïtief en moeiteloos aan.
Passie: Je hebt een diepe intrinsieke motivatie om deze taken te doen.
Bijdrage: De activiteiten in deze zone hebben vaak ook een positieve impact op anderen en de wereld, wat je nog meer voldoening geeft.
Het ontdekken van je zone of genius vereist vaak zelfreflectie, feedback van anderen, en experimenteren met verschillende activiteiten om te zien welke je echt energie en vreugde geven. Het is een proces van het afstemmen van je dagelijks werk en leven op de activiteiten die je diep van binnen vervullen en waar je ook nog eens uitzonderlijk goed in bent.

Eerste stappen die je kunt nemen om te leven in je Genialiteitszone

Je genialiteitszone is het gebied waar je talenten, passies en vaardigheden samenkomen. Leven in je genialiteitszone betekent dat je je focust op werk dat je inspireert en waarin je uitblinkt. Dit kan leiden tot een hoger niveau van persoonlijke voldoening en professionele effectiviteit. Om daar te komen wil je werken vanuit de Russische matroesjka techniek. Als je de grote pop opent, zit er een kleinere in, dan een nog kleinere en ga maar door. Op die manier wil je ook naar je talent kijken. Uniek talent ligt meestal verborgen in een grotere vaardigheid die je bezit. Blijf dan ook niet hangen bij breed omschreven talenten, maar diep dit uit. Vraag jezelf af: Hoe je op je best bent. Waar je op je best bent. En diep uit met een zin als “Als ik dat doe, vind ik het allerleukst dat…”.
Wat er óók voor nodig is: jouw kritische stemmen, die je absoluut beschermen, soms even net wat meer parkeren.

Door je op die kwaliteiten te richten die je energie geven, zal je elke ochtend wakker worden in de wetenschap dat je je tijd besteed aan waarde creëren én dat je er nog plezier aan beleeft ook. Die staat van bewustzijn, als je daarnaartoe wilt bewegen mét spiegel en begeleiding aan je zijde, reik dan even naar me uit door met me in contact te komen.