Hoe ambitieuze profielen zichzelf kunnen remmen: onderprikkeling in zakelijkheid

Categorie:Geen categorie

Behoorlijk wat coachees die ik de afgelopen jaren heb mogen begeleiden herkennen zich in (snel) onderprikkeling te ervaren én tegelijkertijd ambitieus zijn en veel willen. Terwijl we voortdurend praten over burn-out en overbelasting, wordt de impact van onderprikkeling – te weinig uitdaging, verveling, en intellectuele passiviteit – vaak over het hoofd gezien. Voor ambitieuze profielen kan dit, met een uitglijder richting de bore-out als je niet uitkijkt, echter juist de grootste rem zijn op succes. Hoe werkt dit, en wat kun je eraan doen?

Het gevoel vast te zitten

Onderprikkeling ontstaat wanneer iemand niet voldoende wordt uitgedaagd op mentaal, emotioneel of professioneel niveau. In een zakelijke context kan dit betekenen dat de taken te eenvoudig zijn, er weinig ruimte is voor creativiteit of innovatie, of dat er te weinig variatie is in het werk. Het gevolg? Frustratie, verveling en het gevoel dat je vastzit. Dit geldt des te meer voor ambitieuze professionals, die juist gedijen in een omgeving waar ze worden gestimuleerd, uitgedaagd en de ruimte krijgen om te groeien. En het vervelende is: het kan resulteren in een bore-out. Naast de mentale staat, is het zo dat de symptomen lijken op die bij overprikkeling, uiteindelijk geeft het lichaam bij onderprikkeling ook een stressreactie af.

De gevolgen van onderprikkeling

De gevolgen van onderprikkeling kunnen ingrijpend zijn. Waar een overvolle agenda of overbelasting leidt tot stress en burn-out, leidt onderprikkeling tot apathie, verminderde productiviteit en een gevoel van zinloosheid. Voor mensen met een hoog ambitieniveau kan dit schadelijk zijn voor zowel hun carrière als hun zelfvertrouwen. Ze gaan twijfelen aan hun eigen capaciteiten, worden steeds minder betrokken en kunnen zelfs in een negatieve spiraal terechtkomen.

Enkele mogelijke gevolgen:

-Verminderde motivatie: Door gebrek aan uitdaging verliezen ambitieuze mensen hun drang om het beste uit zichzelf te halen.
-Creativiteit stagneert: Waar uitdagende projecten de creativiteit stimuleren, zorgt onderprikkeling voor een intellectuele stilstand.
-Frustratie en onrust: Het gevoel vast te zitten zonder vooruitgang te boeken, leidt tot irritatie en een constante onrust.
-Afname van prestaties: Zonder prikkels om te groeien, daalt de productiviteit en kwaliteit van het werk.

Van rem naar kracht: In je kracht gaan werken

Het verschil tussen “in je kracht” werken en “op je kracht” werken is essentieel om te begrijpen als je de effecten van onderprikkeling wilt doorbreken.
Op je kracht werken betekent dat je vertrouwt op je bestaande vaardigheden en capaciteiten. Je doet wat je al goed kunt, vaak zonder uitdaging of groei. Hoewel dit je productief kan maken, zorgt het ook voor routine en uiteindelijk verveling. Ambitieuze professionals vervallen vaak in dit patroon omdat het comfortabel en veilig voelt.

In je kracht werken betekent daarentegen dat je jezelf constant uitdaagt om te groeien en nieuwe dingen te leren. Het gaat om het vinden van situaties waarin je talenten het best tot hun recht komen, maar waar ook ruimte is voor ontwikkeling. Dit houdt je scherp, gemotiveerd en betrokken.

De overstap van ‘op je kracht’ naar ‘in je kracht’ werken vereist een bewuste aanpak. Dit betekent:

-Zoeken naar Uitdagingen: Stap uit je comfortzone en zoek actief naar projecten of verantwoordelijkheden die buiten je gebruikelijke takenpakket liggen.
-Zelfreflectie: Wees eerlijk naar jezelf. Vraag jezelf af: groei ik nog? Vind ik uitdaging in wat ik doe? Of draai ik slechts op de automatische piloot?
-Verleg je grenzen: Gun jezelf de ruimte om fouten te maken en te leren. Als je altijd alleen maar doet wat je al kunt, zal je nooit je volledige potentieel benutten.
-Zoek Inspiratie: Zoek collega’s, mentoren of projecten die je uitdagen en inspireren om het beste uit jezelf te halen: een goede mentor of coach zal jou namelijk altijd groter zien dan waar je tot nu toe staat, is mijn persoonlijke kijk hierop!

Wie ben ik om je hierin mee te nemen?

Mijn naam is Lieve en ik heb inmiddels meer dan 7 jaar, heel wat ambitieuze profielen mogelijk begeleiden. Mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijden. Maar natuurlijk heb ik zelf deze route ook afgelegd, bovenstaande is mij overkomen en in retrospect kan ik wel stellen dat dit een bore-out was, alleen had ik nog nooit van die term gehoord: met een goede coach of mentor zou dit proces veel minder tijdrovend en energieslurpend geweest zijn. En heel eerlijk, dat lag volledig aan mij hoor: ik vond het een lastig thema, want bagatelliseren kon ik als de beste. In plaats daarvan kwam ik voor mijn gevoel in drijfzand, en gelukkig hervond ik mijn authenticiteit! Vanuit jouw authenticiteit positie innemen is dan ook waar ik voor sta! Ik ben heel benieuwd of dit bericht waardevol voor je was en inzicht geeft. Kom je even bij me door? Vind ik echt enorm leuk, zo kom je met mij in contact!